Beiaard-ode aan ’Earring’ George Kooymans

complete tekst:

Beverwijkse Gerda Peters doet mee

Noord Hollands Dagblad 8 maart 2021

Ze zegt met nadruk dat ’rocken op de beiaard’ moeilijk gaat. Toch is beiaardier Gerda Peters van de Beverwijkse Agathakerk deze dagen druk bezig met ’vertalen voor het carillon’ van de wereldberoemde Golden Earring-hit ’Radar Love’.

Ton de Lange

BeverwijkDe song komt uit 1973 en klinkt donderdag, als oprichter en boegbeeld George Kooymans 73 jaar wordt. En wel landelijk om ’s middags kwart over vijf, tegelijk vanuit vele carillons. Dit als ode aan Kooymans.

In het jaar dat zijn band maar liefst zestig jaar bestaat, maakte de gitarist, componist en zanger bekend dat hij lijdt aan de progressieve zenuw/spierziekte ALS. Twee Golden Earring-fans namen het initiatief tot een eerbetoon, waarbij ook de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging aansloot.

Restauratie

Nederland telt bijna tweehonderd beiaards, Gerda bespeelt er vier: in Beverwijk (sinds 2013), Almere Stad, Almere Haven én Voorburg. In de laatste stad werd op Kooymans geboren. ,,Het carillon in de Oude Kerk is in restauratie, en dat werk is donderdag helaas nét niet klaar.”

Ze groeide niet bepaald met de Golden Earring op. ,,Zij waren al lang bezig toen ik nog geboren moest worden. Bovendien hield ik veel meer van symfonische rock, zoals Genesis, Queen of Kayak.” ’Radar Love’ is lastig voor een beiaardier. ,,Het is natuurlijk een puur rocknummer, en ook meer ritmisch dan melodisch. Maar goed, er zitten wel enkele sterke melodische fragmenten in.”

Vanaf kwart over vijf speelt ze in Beverwijk ongeveer dertig minuten. Naast ’Radar Love’ ook jaren zestig-hits als ’Just a little bit of peace in my heart’ en ’Another 45 miles’. En ’Touwtje uit de deur’ van Vreemde Kostgangers, het trio dat Kooymans in 2016 vormde met Henny Vrienten en Boudewijn de Groot. Kooymans schreef en zong het lied.

,,Nu ik mij zo intensief heb beziggehouden met de muziek van Golden Earring ontdek ik wel het leuke ervan. Vroeger kwam het om een of andere reden niet zo bij mij door.”

De Walvis

George Kooymans en zijn Golden Earring waren jarenlang vaste prik en hét hoogtepunt in de Beverwijkse sporthal De Walvis. Wim Spruit, oud-journalist van deze krant, dook in de 50-jarige geschiedenis van deze evenementenlocatie. Het boek moet dit jaar verschijnen.

error: Content is protected !!