Carillon-estafette op 2 mei 2020

Carillon-Agathakerk

Carillon van Beverwijk speelt ook in coronatijd

Nationale bevrijdingsestafette trekt door heel Nederland

De BV Nederland staat stil. Het culturele leven ligt plat. Alle concerten zijn gecanceld. Toch klinkt er in de verte nog livemuziek in de openbare ruimte. Zaterdag 2 mei van 13.30 tot 14.30 uur neemt het Carillon Beverwijk deel aan de nationale carillon-estafette, waarmee de beiaardiers van Nederland met zo’n honderd bespelingen 75 jaar vrijheid vieren.

Sinds september vorig jaar volgt de estafette het spoor van de bevrijders. De zuidelijke provincies zijn inmiddels bevrijd, de komende maanden volgen er bespelingen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Drenthe, Friesland, Gelderland en Overijssel. Grote bevrijdingsmanifestaties en herdenkingen moeten de komende maanden helaas worden afgelast maar de carillons blijven klinken. Juist nu.

 

“Juist nu zo velen aan huis gekluisterd zitten, hopen wij dat de klanken een gevoel van verbondenheid zullen teweegbrengen en enige troost kunnen bieden”, zegt Leo Samama van de organiserende Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. “Zet je raam open, zet je deur open. Het carillon komt bij je thuis.

Al eeuwenlang zijn carillons symbolen van vrede en welvaart. Ook vertolken de zingende kerktorens van oudsher de gevoelens en emoties van burgers, zowel bij religieuze als wereldlijke feesten.” Ook in oorlogstijd werd er doorgespeeld. “Om de moraal van het volk te versterken speelden de beiaardiers tijdens de Tweede Wereldoorlog geuzenliederen van Valerius”, vult de Haagse beiaardier Heleen van der Weel aan. “Dat waren vaderlandse strijdliederen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. De mees­te Duitsers kende die muziek gelukkig niet.”

 

Gelukkig gaat ook in onze gemeente de bespeling door!

 

Zaterdagmiddag 2 mei 2020 doet beiaardier Gerda Peters mee aan de estafette, van 13.30 tot 14.30 uur. Zij zal o.a. spelen Oranjerapsodie van Joop Stokkermans, Ik hou van Holland en We ‘ll meet again.

 

 

            “Zet je raam open, zet je deur open. Het carillon komt bij je thuis.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
error: Content is protected !!